zondag 3 mei 2020

Tip 15: Boetseren

Boetseren met zoutdeeg


Vandaag deel ik met jullie het recept om zoutdeeg te maken. 
Zoutdeeg is niet om op te eten! Het smaakt helemaal niet lekker. 

Nee, met zoutdeeg kan je allerlei leuke dingen boetseren. Net zoals je dat zou doen met klei of plasticine. 

Heb je iets leuks gemaakt dat je graag wil bewaren dan leg je je creatie op een bakvel en bak je het gedurende 1 tot 3u in de oven op 100 graden. 



DIT HEB JE NODIG:

1 kop zout
3 koppen bloem (liefst geen zelfrijzende bloem)
1 kop water
1 eetlepel maïs- of olijfolie 
(heb je dit niet, geen probleem! Het lukt ook prima zonder)
1 grote, stevige kom

ZO MAAK JE HET:

Meng het water en het zout in de grote kom.

Voeg beetje bij beetje bloem toe en kneed het deeg met je (propere) handen. 

Giet een eetlepel olie op het deeg en kneed alles goed samen.

Als het geheel te korrelig en droog is, voeg dan nog enkele druppels water toe. Als het deeg te nat is, voeg dan een heel klein beetje bloem toe.

Gebruik vormpjes of gewoon al je fantasie en maak de leukste figuurtjes uit het deeg. De losse deeltjes verbind je door ze tegen elkaar te drukken of door een vochtig penseeltje.

Bak 1 tot 3 uur in een oven van 100° (naargelang de dikte van je werkje) of laat je knutselwerkjes een dag drogen op de verwarming.
Tip: te veel deeg gemaakt? Bewaar de overschot dan in een natte keukenhanddoek!
Weetje voor de ouders: Door het kneden van het deeg oefenen de kleuters de spieren in hun hand en vingers. Een perfecte oefening dus voor de fijne motoriek die zo belangrijk is bij het leren schrijven! 
Veel kneedplezier! 



Maak eens de eerste letter van je naam!  


Heb je nog strijkparels in huis? Die zijn perfect om je zoutdeeg mee te versieren!


Maak een leuk diertje met je naam


Of een hartje voor mama/papa/...


Of bedenk zelf nog iets veel leuker!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten